Apache OpenOffice

Слободен и пакет продуктивен пакет

Бесплатна алтернатива за алатки за продуктивноста на Office: Apache OpenOffice - порано позната како OpenOffice.org - е пакет софтверски софтвер за продуктивност со отворен извор кој содржи процесор за зборови, табела, презентација, графика, уредник на формули и апликации за управување со базата на податоци. OpenOffice е достапен на повеќе јазици, работи на сите вообичаени компјутери, ги чува податоците во ODF - меѓународен формат за отворен стандард - и е во состојба да чита и да пишува датотеки во други формати, вклучен во форматот што се користи од најчестите канцелариски пакети. OpenOffice исто така може да извезува датотеки во формат PDF. OpenOffice поддржува екстензии, на сличен начин како Mozilla Firefox, со што лесно се додава нова функционалност на постојната инсталација на OpenOffice.

 • Крст платформа (Windows, Linux, Mac OS X)
 • 170+ Јазици
 • Достапни наставки и обрасци
 • Достапна е комерцијална поддршка
 • Нова странична лента
 • Подобрувања во интероперабилноста за текстуалните документи, документите за распоредување листови, документите за презентација и формат на датотека OOXML општо
 • Подобрувања / подобрувања нацртајте Предмет
 • Нова палета на бои
 • Нови градиенти
 • Теми на Новата галерија и додатоци на галеријата
 • Рафиниран кориснички интерфејс за рачките за избор
 • Вработена визуелизација на селекција
 • Преглед за подобар печатење
 • Подобрена конверзија во Bitmap Graphics
 • Подобрено копирање / ставете
 • Подобрено влечење и спуштање
 • Адаптирајте го LineStart / Крајот до LineWidth
 • Дополнителни додатоци SVG
 • Подобрување на SVG / Metafile Break
 • Подобрувања во увозот SVG
 • Режимот на слика култура нуди преглед
 • Унифицирана визуелизација на скокачки прозорец ColorPalette
 • Поддршка за транспарентност за формати на пиксели (PNG)
 • Конекторите ја поддржуваат ротацијата
 • Корегирана визуелизација на стилот на полнење со отворот
 • Подобра градиентска поддршка кај метафилите
 • Подобрувања / додатоци на калкулации и графикони
 • Поддржете ја релативната висина на пита-табелата
 • Нови функции: AVERAGEIFS, COUNTIFS, SUMIFS, XOR, LEFTB, RIGHTB, LENB, MIDB и RAND (повторно дополнети за употреба на алгоритмот Мерсен-Твистер)
 • Подобрувања / подобрувања на наставките
 • Управување со нови алатки
 • АПИ на унифицирано мени
 • Подобрувања / подобрувања во работењето
 • Беа утврдени многу протекувања на ресурсите
 • Брзина на графичко рангирање
 • Дополнителна поддршка за јазик
 • Промени кои влијаат на компатибилноста наназад
 • Отстранет модулот со binfilter (наследни формати на датотеки со StarOffice (.sdw, .sdc, .sdd, итн.)
 • Поддршката за Питон е ажурирана
 • Поддршка за системот C ++ STL

Коментари