Stellarium

Софтвер со планетариум што покажува 3Д симулација на ноќното небо

Stellarium овозможува 3D фото-реалистично небо во реално време со OpenGL. Прикажува везди, соstвездија, планети, маглини и други работи како земја, пејзаж, атмосфера итн.

 • Реална симулација на небото, изгрејсонце и зајдисонце
 • Стандарден каталог од над 600.000 везди
 • Преземање дополнителни каталози за до 210 милиони везди
 • Податоци за каталог за сите објекти од новиот генерален каталог (NGC)
 • Слики од скоро сите предмети на Месиер и Млечниот пат
 • Уметнички илустрации за сите 88 современи соstвездија
 • Повеќе од десетина различни култури со нивните соstвездија
 • Симулација на сончево и лунарно затемнување
 • Фотореалистички пејзажи (повеќе се достапни на веб-страницата)
 • Поддршка за скриптирање со ECMAScript (вклучени се неколку демо скрипти)
 • Продолжување со додатоци: 21 приклучок инсталирани по дифолт, вклучувајќи:
 • приклучок за вештачки сателити (ажуриран од on-line база на податоци TLE)
 • додаток за симулација на окуларот (покажува како изгледаат предметите во даден окуларен)
 • Додаток на уредникот на Сончевиот систем (увезува податоци за комети и астероиди од МПЦ)
 • додаток за контрола на телескопот (компатибилен со Meade LX200 и Celestron NexStar)
 • Далечински управувач преку приклучок за веб-интерфејс
 • Приклучок за 3D пејзажи

Коментари